Place miejskie

Zadanie dotyczyło projektu placu przy Pasażu Paderewskiego na płockim osiedlu Podolszyce Południe. Okrągła fontanna, urozmaicona kaskadami, ze szklanym mostkiem (szkło zbrojone), drzewa, krzewy, kwiaty… Idealne miejsce na odpoczynek i relaks. Wymarzona miejska enklawa… 

 

Zadanie polegało na wkomponowaniu placu w istniejącą już infrastrukturę, czyli pasaż miejski. Projekt zakłada wykonanie nawierzchni z różnokolorowej betonowej kostki, rozmieszczenie elementów małej architektury m.in. ławek, tablic informacyjnych, betonowych murków i donic, koszy na śmieci. Obejmuje również sieci elektryczne i wodno-kanalizacyjne (odprowadzenie wód opadowych, sieci zasilające fontannę).  

 

Wprowadzona została zieleń – drzewa, pnącza, trawy i byliny, a także oryginalne 

trawiaste pagórki.

 

Znalazło się również coś dla najmłodszych – tzw. plenerowe zabawki – instrumenty muzyczne, a wśród nich cymbałki, dzwonki, trójkąty, wydające delikatne dźwięki. 

 

W projekcie ujęte zostały również gabloty z informacjami o życiu i twórczości Ignacego Paderewskiego.

Ponadto uwzględnione zostało oświetlenie placu (nowoczesne latarnie) i

fontanny (dynamiczne ledy).

 

Powierzchnia zagospodarowania: 0,53 ha

 

 

 

Założeniem projektu było stworzenie przestrzeni przyjaznej mieszkańcom, dającej ukojenie w upalne dni - możliwość skorzystania z leżaków, skropienia sie wodą. Wymarzone miejsce na odpoczynek i relaks. Do tego wyjątkowo atrakcyjne wizualnie… z grą świateł i dźwięków – szum wody, jej strumieni.

 

Na projekt budowy tzw. placu wodnego składają się: nawierzchnia z płyt granitowych oraz kostki i płyt betonowych, fontanna z interesującym układem dysz – podkreślonym rodzajem i kształtem nawierzchni, a także oświetlenie terenu. Ujęte również zostały elementy małej architektury, wśród nich wspomniane już leżaki, idealnie wpisujące się w klimat miejsca, a także ławki, kosze na śmieci, tablica informacyjna. Projektanci wypełnili plac różnorodną szatą roślinną.

 

W pobliżu placu wodnego znajduje się Orlen Arena – kompleks sportowy składający się z hali sportowo-widowiskowej dla 5467 widzów i parkingu dwupoziomowego dla 530 samochodów, a także niedawno wybudowany nowoczesny skatepark. W bezpośrednim sąsiedztwie placu wodnego powstał plac zabaw dla dzieci – obydwa obiekty stanowią kompozycyjną całość i uzupełniają się funkcjonalnie.

 

Inwestor: Gmina-Miasto Płock

 

 

W związku z rewitalizacją Ozorkowa, powstał projekt fontanny, która uatrakcyjnia plac miejski, dodając mu swoistego uroku, a przede wszystkim daje wiele radości mieszkańcom. Łączy ona funkcję estetyczną oraz praktyczną – pozwoli ochłodzić się w upalne dni.  

Fontanna zaprojektowana została na powierzchni 40 m2. Inwestor, spośród 3 koncepcji, opierających się na zupełnie odmiennych stylach architektonicznych (klasyczna niecka fontanny tworząca basen, popularne od kilku lat dysze usytuowane bezpośrednio w nawierzchni, nowoczesna szklana konstrukcja ze spływającą kaskadowo wodą), wybrał tę w postaci 16 dysz umieszczonych bezpośrednio w nawierzchni z płyt kamiennych granitowych. 8 z nich wyrzuca wodę na wysokość 1,5 m, a 8 na 3 metry. Słupy wody są różnokolorowe i podświetlone.

Płyta z fontanną to jeden z 11 elementów okalających okrągły plac. Na pozostałe 10 składają się zieleńce z nasadzonymi drzewami i krzewami, przy których stoją nowe, stylizowane ławki i latarnie.

Teren, co warto podkreślić znajduje się pod opieką konserwatora zabytków, fontanna miała komponować się ze starodawnym klimatem placu miasta, a jednocześnie dodawać świeżości.  

 

 

Teren opracowania znajduje się przy nowo wybudowanym Centrum Kultury w Drawsku Pomorskim. Bardzo urozmaicona rzeźba terenu w stosunku do niedużej powierzchni placu stanowiła największe wyzwanie dla projektantów, wystąpił problem z niwelacją obszaru zagospodarowania oraz z właściwym odprowadzeniem wody deszczowej do kanalizacji.

 

W otoczenie o klasycznym charakterze wkomponowane zostały bardzo nowoczesne kompozycje architektoniczne. Projekt objął budowę nowoczesnej fontanny, systemu murków w postaci donic i siedzisk, nawierzchni pieszo-jezdnej, ogrodzenia, trejażu. Zakładał również  różnorodne formy oświetlenia, a także wprowadzenie szaty roślinnej z zachowaniem istniejącego zadrzewienia. Wszystkie te elementy są wyraziste, występują odrębnie, jednocześnie tworząc spójną całość.

 

Inwestor: Gmina Drawsko Pomorskie

Powierzchnia: 0,17 ha