Zadanie dotyczyło projektu placu przy Pasażu Paderewskiego na płockim osiedlu Podolszyce Południe. Okrągła fontanna, urozmaicona kaskadami, ze szklanym mostkiem (szkło zbrojone), drzewa, krzewy, kwiaty… Idealne miejsce na odpoczynek i relaks. Wymarzona miejska enklawa… 

 

Zadanie polegało na wkomponowaniu placu w istniejącą już infrastrukturę, czyli pasaż miejski. Projekt zakłada wykonanie nawierzchni z różnokolorowej betonowej kostki, rozmieszczenie elementów małej architektury m.in. ławek, tablic informacyjnych, betonowych murków i donic, koszy na śmieci. Obejmuje również sieci elektryczne i wodno-kanalizacyjne (odprowadzenie wód opadowych, sieci zasilające fontannę).  

 

Wprowadzona została zieleń – drzewa, pnącza, trawy i byliny, a także oryginalne 

trawiaste pagórki.

 

Znalazło się również coś dla najmłodszych – tzw. plenerowe zabawki – instrumenty muzyczne, a wśród nich cymbałki, dzwonki, trójkąty, wydające delikatne dźwięki. 

 

W projekcie ujęte zostały również gabloty z informacjami o życiu i twórczości Ignacego Paderewskiego.

Ponadto uwzględnione zostało oświetlenie placu (nowoczesne latarnie) i

fontanny (dynamiczne ledy).

 

Powierzchnia zagospodarowania: 0,53 ha